Odensehuis Culemborg verhuist naar Bolderburen

Stichting Odensehuis Culemborg verhuist in mei 2021 naar Bolderburen. Carla Molkenboer, voorzitter van Stichting Odensehuis Culemborg en Bouwe Metz, Secretaris-Rentmeester van Stichting Elisabeth Weeshuis verkenden onlangs alvast het terrein en de gebouwen. “Bolderburen is een prachtige plek voor ontmoeting, informatie, activiteiten en ontspanning”, volgens de voorzitter van het Culemborgse Odensehuis.

Bolderburen is gebouwd op het voormalige molenerf van de Culemborgse molen “Johanna” (1878) aan de Prijsseweg in Culemborg. De molen speelt een belangrijke rol in de moderne Culemborgse geschiedenis. Zo zijn er in de oorlogstijd, 1940-1945, 13.000 mensen afhankelijk van de meelproductie van de Johanna. En voor scholen in Culemborg en omgeving vervult de molen jarenlang een educatieve functie.

Bolderburen sociale ontmoetingsplaats voor jong en oud
Als in 2010 de Johanna en de gebouwen op het terrein te koop komen, wordt deze aangekocht door de stichting Elisabeth Weeshuis. Deze stichting beheert de nalatenschap van Vrouwe Elisabeth (1475‑1555) en ondersteunt hieruit sociaal maatschappelijke projecten in en rond Culemborg. Om het molenerf tot een ontmoetingsplaats te maken voor jong en oud, is Bolderburen opgericht.

Na wat aanpassingen en verbouwingen is het weiland rondom de molen de afgelopen jaren veranderd in een natuurtuin waar gewandeld, gespeeld en ontdekt kan worden door jong en oud.  Sinds kort is er ook een moestuin en kruidentuin, die onderhouden wordt door vrijwilligers en bewoners uit de buurt.. Geheel in de Zweedse (Bolderburen) stijl staan er op het terrein ook twee kleurrijke gebouwen. In het blauwe gebouw is het ‘buurtcentrum Bolderburen’ gevestigd. Het centrum bevat een grote keuken waar ook samen gekookt kan worden. Het centrum is voor iedereen toegankelijk en wordt ondersteund door ElkWelzijn. In het rode gebouw, met uitzicht op de tuin en terras, vestigt zich vanaf mei 2021, het Culemborgse Odensehuis. In opdracht van Stichting Elisabeth Weeshuis zullen er in de maand april nog een aantal kleine aanpassingen plaatsvinden.

Odensehuis Culemborg ziet uit naar nieuw thuis op Bolderburen
Het Odensehuis Culemborg is in 2017 als burgerinitiatief opgericht. Het is een ontmoetingscentrum voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of beginnende dementie én voor hun partners, familie en vrienden. “De keuken, de grote tuin en het buurtcentrum op Bolderburen, bieden inspiratie en veel mogelijkheden voor activiteiten voor de deelnemers en daar zijn we erg blij mee”, aldus de voorzitter van het Odensehuis. “Bolderburen is een bruisende plek waar wij graag deel van willen gaan uitmaken. We zien uit naar ons nieuwe thuis”.

Laat een reactie achter