Talent Academie

Kinderen hun eigen talenten laten ontdekken en ontwikkelen, dat wil de Talent Academie Culemborg, een project van de stichting Talent van het Kind. In een aanvullend lesprogramma leren kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool hoe ze hun passie en talent op het gebied van taal, cultuur, techniek en sport goed kunnen inzetten. De kinderen kiezen uit een of meer van deze profielen. Deze sluiten goed aan bij de eindtermen van het voortgezet onderwijs.

Voor wie
Dit programma wordt uitgevoerd op de Koning Willem Alexander School, de Kaardebol en de Palster. Het betreft scholen die gelegen zijn in die wijken van Culemborg waar veel kinderen met een achterstand wonen.

Positieve resultaten
In 2020 is de uitvoering van het programma door de coronapandemie deels vertraagd. Desondanks kan gesteld worden dat er positieve resultaten zijn behaald. Zo zegt een van de schooldirecteuren over het taalprogramma: “de kinderen beleven in vergelijking met de traditionele taallessen op school in positieve zin taal op een andere manier”.

Een ander succesvol voorbeeld is het graffiti project. De kinderen hebben onder begeleiding van een docent het gehele traject van A tot Z zelf georganiseerd (o.a. het genereren van ideeën, het opstellen van een draaiboek, het uitnodigen van de wethouder, het ontwerp maken, schilderen etc.). Naast dat de kinderen het erg leuk hebben gevonden, waren de betrokken bewoners en ouders heel enthousiast over het project.

Stichting Elisabeth Weeshuis is vanaf de start in 2017 partner van de Talent Academie. De Talent Academie in Culemborg helpt kinderen zich te ontwikkelen tot zelfbewuste, zelfstandige, sociaal competente en leergierige leerlingen die zich bewust zijn of worden van hun eigen talent. Een mooie basis waar ze in het voorgezet onderwijs, beroepsonderwijs en hun maatschappelijke carrière volop van kunnen profiteren.

 

Laat een reactie achter